fbpx

Ecodriving

ecodriving_logo
Het concept:

Ecodriving betekent een slimmere en meer brandstofefficiënte manier van rijden. Ecodriving vertegenwoordigt een nieuwe rijcultuur die optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van uw voertuig terwijl de veiligheid op de weg verbetert. Als belangrijk onderdeel voor duurzame mobiliteit draagt Ecodriving aanzienlijk bij aan de bescherming van ons klimaat en het reduceren van vervuiling.

De voordelen:

  • Veiligheid: de veiligheid op de weg verbeteren, uw rijvaardigheid verbeteren.
  • Financieel: geld/brandstof besparen (op lange termijn 5-15%), onderhoudskosten verlagen.
  • Milieu: de uitstoot van CO2 reduceren, minder plaatselijke luchtvervuiling, vermindering geluidsoverlast.
  • Sociaal: verantwoordelijker rijden, minder stress/spanning tijdens het rijden, meer comfort voor bestuurder en passagiers.

De gouden regels voor ecodriving:

1. Anticiperen op het verkeer
Kijk zo ver mogelijk vooruit om u bewust te zijn van de verkeerssituatie en anticipeer hierop. Actie in plaats van reactie – vergroot uw zicht op de verkeerssituatie door voldoende afstand te houden en maak gebruik van de energie van het voertuig (een vergroting van de afstand van ongeveer 3 seconden tot het voertuig voor u, zorgt ervoor dat u beter kunt anticiperen op veranderingen in snelheid van uw medeweggebruikers zodat u rustig kunt rijden in een constante snelheid.

2. Houd een constante snelheid aan bij een laag toerental
Probeer rustig te rijden in de hoogst mogelijke versnelling bij een laag toerental. Gebruik zoveel mogelijk de cruisecontrol.

3. Vroegtijdig opschakelen
Schakel over naar een hogere versnelling bij ongeveer 2.000 toeren of bestudeer uw koppel/vermogen grafiek en lees daar het ideaal toerental af. Wees u bewust van de verkeerssituatie, veiligheid en de eigenschappen van uw voertuig.

4. Controleer minimaal één maal per maand de bandenspanning voor u met hoge snelheden gaat rijden
Houdt uw banden goed op spanning aangezien een te lage bandenspanning veiligheidsrisico’s met zich meebrengt en uw brandstofverbruik verhoogt. Voor de juiste bandenspanning (afgestemd op belading en snelheid) raadpleegt u de handleiding van uw voertuig.

5. Beschouw het gebruik van energie van uw voertuig als kosten
Maak verstandig gebruik van de airco en elektrische apparatuur en schakel deze uit indien mogelijk. Elektriciteit wordt opgewekt door de verbranding van extra brandstof in de motor; elektrisch apparatuur werkt dus niet gratis maar kost altijd extra brandstof en geld. Probeer loze bagage en aerodynamische weerstand aan uw voertuig te vermijden.

De zilveren regels voor ecodriving:

1. De keuze van het voertuig
Let bij de aankoop van uw voertuig op volgende punten: lage CO2 uitstoot, cruisecontrol, automatische versnellingsbak, Euronorm, automatische start/stop, verbruiksindicatie op dashboard.

2. Vermijd korte ritafstanden
De motor bereikt tijdens korte ritten zelden de gewenste temperatuur. Rijden met koude motor verhoogt de CO2 uitstoot, het brandstofverbruik en slijtage. Statistieken wijzen aan dat 25% van alle uitgevoerde ritten minder dan 2 km zijn en 50% van de ritten minder dan 5 km. Kies een alternatief vervoermiddel voor deze korte ritten (wandelen, fietsen, openbaar vervoer, carpooling).

3. Vertrek onmiddellijk na het starten 
Vermijd stationair draaien. Op stationair toerental zal u nooit de  gewenste temperatuur bereiken. Bovendien staat de gehele aandrijflijn tijdens het stationair draaien stil en wordt zodoende niet op temperatuur gebracht.

4. Zet de motor af bij stilstand langer dan 20 seconden
Stationair verbruik heeft een grote invloed op uw verbruik per 100 km. Vermijd stationair draaien langer dan 20 seconden.

5. Sluit de zijramen bij hogere snelheid
Rijden met geopende zijramen heeft een negatief effect op de aerodynamica en verhoogt het verbruik.

6. Gebruik “low energy” banden EU label om de wrijvingsweerstand te verlagen

7. Gebruik “low friction” smeermiddelen om de wrijvingsweerstand te verlagen

8. Controleer en onderhoud uw voertuig op regelmatige basis. Hou het voertuig “eco-fit” en veilig!

Wij wensen u een veilige, zuinige en aangename rit!